HARMONIJNA RELACJA

Budynek, który „żyje” i wnętrze harmonijnie dopasowane do charakteru pracy, jaka się w nim odbywa. Agencja Reklamy YETI postanawiając zmienić siedzibę sprawiła, że praca zyskała zupełnie nową jakość

YETI, fot. Krzysztof Zgoła

źródło: http://magazynoffice.pl/articles/view/514

Tekst: Dominika Mrowińska

Wnętrza biurowe agencji reklamowych przybierają wiele obliczy. Ich zadania to pobudzać wyobraźnię, tworzyć idealne warunki do pracy kreatywnej, ale też wymagającej skupienia i warunków do interakcji i dyskusji. Biuro Agencji Reklamy YETI, która swoją siedzibę przeniosła w 2012 roku do Kryspinowa koło Krakowa, do swoich zadań dorzuca jeszcze działalność produkcyjną. Zatem, projekty rodzą się tu nie tylko w fazie koncepcyjnej, ale uzyskują światło dzienne jako gotowe produkty wędrujące do klienta.

Na miarę potrzeb
Głównym profilem działalności YETI – Agencji Reklamy Aneta Nytko -Święcicka, jest produkcja precyzyjna obróbka różnego rodzaju materiałów reklamowych typu POS, precyzyjna obróbka tworzyw sztucznych, wytwarzanie krótkich serii materiałów reklamowych typu POS oraz projektowanie i konstruowanie prototypów różnej wielkości gadżetów i produktów dla branży reklamowe i rozwój produktu od fazy prototypowania do wdrożenia do produkcji. Wymaganiem inwestora było zaprojektowanie budynku halowego, który identyfikowałby się z profilem firmy oraz odpowiadał jej działalności. Dodatkowo, znajdujące się w nim pomieszczenia biurowe miały sprzyjać pracy nad nowymi projektami i oddawać ducha Agencji.
Biuro projektowe Group_A Architects Krych + Gajewski, stanęło przed zadaniem stworzenia od podstaw przestrzeni sprzyjającej różnym rodzajom pracy. Jednocześnie, architekci musieli wpisać cały budynek w przestrzeń zastaną w podkrakowskim Kryspinowie. Dodatkowo, a poza samym projektem budynku, do ich zadań należało stworzenie wnętrza kompatybilnego z profilem firmy i odpowiadającego potrzebom pracowników.

Autonomia
Nowa siedziba YETI była architektonicznym wyzwaniem ze względu na charakter firmy i zadania jakie wykonuje. Połączenie dwóch funkcji, czyli biurowej i magazynowo-produkcyjnej wymagało pomysłowego ujęcia tego tematu architektonicznego. Zwykle, obiekty produkcyjno-biurowe oraz obiekty drobnej wytwórczości, które łączą w sobie powyższe funkcje, ograniczają się do realizacji prostokreślnych budynków z płyty warstwowej z wbudowaną funkcją biurową. Ta, zwykle jest zaakcentowana jedynie wejściem, oknami lub inną formą bryłową sygnalizującą strefę wejścia. Spotkać też można dobudowane do hal produkcyjnych obiekty biurowe, które najczęściej zgubione są w skali obiektu halowego i przypominają architektoniczną, dodajmy, mało atrakcyjną, narośl.
W przypadku YETI temat połączenia obu funkcji potraktowano z dozą architektonicznej finezji, dzięki której powstał budynek stanowiący novum na tym polu. Zewnętrza forma hali prowadzi dialog z otoczeniem, jakim jest zabudowa usługowo-produkcyjna oraz pas zieleni przy autostradzie. Jednocześnie, budynek jest autonomiczny na tle lekko pofalowanego terenu. Translucentna elewacja oraz owalny kształt stanowi o jego charakterze. Światło w środku pozwala w godzinach wieczornych i nocnych łatwo zidentyfikować położenie firmy. Jednocześnie, stanowi o atrakcyjności zastosowanego rozwiązania, gdyż przeźroczystość elewacji pozwala pokazać życie wewnętrzne budynku. Zewnętrznie zaś, zastosowanie tworzyw sztucznych w elewacji jest związane z działalnością inwestora, znanego w branży z wysokiej jakości produktów i precyzji obróbki właśnie tworzyw sztucznych. Organiczna forma budynku pozbawionego ostrych krawędzi jest autorską negacją prostokątnych kształtów hal, tak popularnych na rynku. Dzięki takiemu kształtowi hala w krajobrazie jest odczytywana jako mniejsza, a forma jest przyjemna dla oka i otoczenia.

Relacja z wnętrzem
Zewnętrzna forma budynku wpłynęła na jego wnętrze, w którym funkcja biurowa odgrywa bardzo ważna rolę. Ona to, zbudowana została wokół otwartego patio, które znajduje się wewnątrz całej konstrukcji. Takie rozwiązanie pozwoliło na doświetlenie światłem naturalnym wewnętrznych części biura. Szklane ściany działowe, jakie otaczają patio pozwalają na docieranie światła naturalnego do środkowych partii konstrukcji, co jest niezwykłą rzadkością w tego typu budynkach. Jednocześnie, jest jego ogromną zaletą, gdyż odpowiednia ilość światła wpływa na efektywność pracowników i dobre samopoczucie.
Relacje z zewnętrzną formą budynku widać w przestrzeni biura już w strefie wejścia i wyjścia, gdzie znajduje się lada recepcyjna, wykonana specjalnie na potrzeby tego projektu – z płyty poliwęglanowej komorowej. Ten akcent wyraźnie nawiązuje do elewacji. Warto zaznaczyć, że większość mebli, powstałych z tworzyw sztucznych, zostało stworzonych przez samego inwestora. Pozwoliło to na swoistą integrację wnętrza z działaniami, jakie prowadzi firma. Jednocześnie, ma wpływ na budowanie jej tożsamości i identyfikację pracowników z tym, czym zajmują się na co dzień. Szeroki wachlarz możliwości wykonawczych stał się dla przestrzeni biurowych YETI środkiem do stworzenia wnętrza biurowego, które w swym wykonaniu stanowi o jego charakterze.

YETI, fot. Krzysztof Zgoła

W salach biurowych znajdują się sufity z przezroczystej płyty poliwęglanowej. Nie występują tam oprawy i lampy, gdyż tak wykonane sufity skutecznie rozpraszają światło ze świetlówek umieszczonych powyżej, dając światło korzystne dla pracy. To rozwiązanie stanowi również istotny punkt całego projektu wnętrza, które posiada minimalistyczną formę, pozbawioną zbędnych ozdobników. W pomieszczeniach biur oraz salach konferencyjnych ściany pokryte są okładziną z barwionej w masie płyty MDF z indywidualnym frezem, poprawiającym akustykę pomieszczeń. Ważny czynnik akustyczny pomieszczeń biurowych pozwala na pracę w skupieniu i zapobiega rozpraszaniu. W materiałach składających się na wykończenie wnętrza i aranżację znajduje się również stal nierdzewna, żywica epoksydowa czy czarna plexi. Dobrane do poszczególnych pomieszczeń rozwiązania aranżacyjne dały w efekcie niezwykle harmonijne wnętrze, posiadające niepowtarzalny charakter.
Zastosowanie typowych dla budownictwa przemysłowego-halowego materiałów, takich jak warstwowa płyta elewacyjna oraz poliwęglan, i przedstawienie ich w innym, niespotykanym wymiarze wytworzenia zarówno formy elewacji jak i wnętrz budynku, miało na celu pokazanie możliwości twórczych tych materiałów. Mocno związały wnętrze budynku z jego elewację i formą zewnętrzną oraz pokazały inny wymiar zastosowania materiałów powszechnie uważanych za nieatrakcyjne zarówno elewacyjne jak i wnętrzarsko.

KLIENT: YETI – Agencja Reklamy Aneta Nytko -Święcicka
BIURO PROJEKTOWE:
Group_A Architects
Krych + Gajewski
ul. Zwycięstwa 40/9
44-100 Gliwice
Architekci: główny projektant: Jacek Krych
projektant: Dariusz Gajewski
Projekt wnętrz: arch. Jacek Krych
Współpraca autorska: arch. Darius Gajewski, arch. Klaudia Fiegler
LOKALIZACJA: Kryspinów, koło Krakowa
ROK REALIZACJI: 2012
POWIERZCHNIA BIURA: 1090 m2

więcej inspiracji na: www.magazynoffice.pl

Advertisements