WALT DISNEY PRZEDSTAWIA

Wielu z nas dorastało razem z kreskówkami i filmami produkcji Walt’a Disney’a. Nie zastanawiało nas wtedy, gdzie i w jakich wnętrzach pracują ludzie, którzy inspirują miliony dzieci na całym świecie. Tymczasem, okazuje się, że moskiewska fabryka bohaterów naszego dzieciństwa to kompilacja wielu pomysłów. Biuro eklektyczne, a mimo to oszczędne w wyrazie

Walt Disney Studios Sony Pictures Releasing

źródło: http://magazynoffice.pl/articles/view/510
Tekst: Judyta Marzec

Projekt moskiewskiej siedziby Walt Disney Studios Sony Pictures zrealizowany został w 2010 roku przez architektów UNK Project: Nikolaya Milovidova, Nikolaya Fedoseeva, Olega Burmistrova, którzy mieli zaszczyt współpracować z takimi klientami jak: Google, Microsoft, Nestle, Gourmet Globus. Tworząc biuro dla kolejnej znanej na całym świecie marki, architekci mieli prawie 700 m/kw na realizację swoich pomysłów. Główną ideą było stworzenie miejsca nawiązującego do stylu Hollywood Studio.

Nowoczesny lifting
Finalny efekt okazał się strzałem w dziesiątkę. Pojawiły się wiekowe, stalowe kolumny, łukowe, betonowe stropy, ceramiczne płytki, ceglane ściany, które idealnie komponują się z nowoczesnym designem i technologią Studia Walt’a Disney’a. Paradoksalnie, nie natkniemy się tutaj na motywy bajkowe, gry, maszyny z cukierkami, baseny z piłkami i całą resztę gadżetów, których można by było spodziewać się we wnętrzach największej na świecie korporacji medialnej, szczególnie kojarzonej z rozrywką i zabawą. Znajduje się tu z kolei miejsce proste, eleganckie, które w połączeniu z ceglanymi ścianami i zabytkowym klimatem budynku, w którym mieści się biuro, stanowi oryginalny twór obnażający upodobanie projektantów do niespotykanych połączeń.

Układ przestrzenny
Architekci, chcąc dostosować biuro zarówno do spotkań kontrahentów i prowadzenia spraw stricte biznesowych, jak i do typowego klimatu disnejowskiego, gdzie odbywają się liczne pokazy filmowe, stworzyli dwie niezależne przestrzenie: miejsce pracy i miejsce dla gości, połączone z salą kinową.
W pierwszej części biura wykorzystano proste konstrukcje biurowe, które pozwalają skupić się na obsłudze klienta. Nikolay Milodivov, główny architekt projektu UNK, od samego początku współpracy zakładał stworzenie jednej, wielkiej przestrzeni otwartej, z oddzielnymi pomieszczeniami roboczymi. Tak też się stało – projektanci postawili na popularne rozwiązanie, czyli przestrzeń typu open space. Udało im się przez to nie tylko w znacznym stopniu obniżyć koszty eksploatacji, ale – co najważniejsze – przekształcić typowe stanowiska pracy i połączyć je w większe zespoły. Wpłynęło to korzystnie na integrację pracowników i zagwarantowało lepszą komunikację. Konstrukcja biurek, proste regały czy niewymuszona kolorystyka, zagwarantowały harmonijnie zgraną całość. Na pierwszy rzut oka biuro wygląda „grzecznie”, może nawet zbyt schludnie jak na profil i tożsamość firmy, znalazło się jednak miejsce emanujące klimatem filmowym – ściany, na których prezentowane są plakaty disnejowskiej produkcji.

więcej inspiracji na: www.magazynoffice.pl

Przerwa na film
Zaprojektowanie drugiej części biura jako profesjonalnej sali kinowej, było jednym z głównych wyzwań, jakie stanęło przed architektami z UNK Project. Sięgnęli oni po inteligentne rozwiązania wysokiej technologii. Dokładnie opracowali system wygłuszania sali: między ścianami stworzyli coś na kształt pomieszczenia dźwiękoszczelnego. Dało to pewność, że pomimo umieszczenia kina wewnątrz biura, czyli stworzenia z niego integralnej części z resztą powierzchni, będzie można zagwarantować widzom doskonałą jakość dźwięku. Pracownicy natomiast nie będą rozpraszani dochodzącymi z sali kinowej dźwiękami. Pomysł stworzenia wygłuszonej przestrzeni między ścianami, sufitem i podłogą okazał się niezawodny, gdyż w ten sposób wyeliminowano przenoszenie jakichkolwiek drgań, dochodzących z pozostałej części biura. Sala kinowa wyposażona w „soczysto” czerwone fotele stała się znakomicie kojącym centrum biura. Ponadto, dzięki szklanym ścianom jest widoczna z każdej jego części.

Przepis na miejsce
Walt Disney Studios Sony Pictures Releasing to miejsce o niepowtarzalnym i konsekwentnym stylu. UNK Project postawił na całościowy efekt, ale również na detale i jakość materiałów wykończeniowych. I tak, w masywnych, pofabrycznych sufitach, powstały specjalne nawiewy, które uczyniły biuro jeszcze bardziej komfortowym. Do tego, industrialne, loftowe lampy, wyrafinowane i eleganckie zestawienie barw, kilka zabytkowych elementów i nowoczesna sztuka – oto sprawdzony przepis na przestrzeń współczesnych trendów i miejsce doceniane przez światowych architektów.

01
więcej inspiracji na: www.magazynoffice.pl
Reklamy