WIĘCEJ ŚWIATŁA!

Fundacja Botín wybrała na siedzibę swoich biur prawie stuletni madrycki budynek zaprojektowany przez Gonzalo Aguado. Przez lata mieścił się tu warsztat Silversmith, a ostatnio sklep designerskiej firmy Vincon. Wyjątkowość tej konstrukcji stworzyła dla projektantów osobliwy punkt odniesienia

Tekst: Anna Robak

Fundacja Botín jest rodzinną inicjatywą utworzoną w 1964 roku przez Marcelino Botin Sanz de Sautuola i jego żonę Carmen Yllera w celu złagodzenia potrzeb i wspierania rozwoju społecznego regionu Kantabrii. Dzisiaj Fundacja Botín pod względem liczby inwestycji społecznych to absolutny numer jeden wśród prywatnych hiszpańskich fundacji.

botin1

Wyjść z ciemności
Głównym założeniem koncepcji architektonicznej było wpuszczenie naturalnego światła do wnętrza budynku, który przez lata pozostawał niedoświetlony. Wypełnione do tej pory okna ścienne i połaciowe przepuszczają dziś światło naturalne. Wewnętrzną przestrzeń zmieniono tak, aby stworzyć wysokie atrium ? wewnętrzny zadaszony dziedziniec stosowany jako główny hol. Gra światła słonecznego i roślinności wewnątrz budynku nadały unikalny charakter nowej siedzibie Fundacji Botín.
Projekt miał także na celu ukazanie tkanki historycznej budynku poprzez ekspozycję oryginalnie użytej w projekcie stali i starych murów. W zestawienu z wykończeniami z dębu i szkła tworzy to oryginalny kontrast starego z nowym.
Parter zorganizowany jako jasny i dość elastyczny, złożony z otwartych przestrzeni, przeznaczony został na działalność publiczną. Zastosowanie drewnianych podłóg i sufitu dało dużo ciepła temu pomieszczeniu. Znajdują się tu dwie ruchome ścianki działowe, jedna nieprzejrzysta, druga przezroczysta, które mają cztery możliwe ustawienia ? przestrzeń może być bardzo łatwo dostosowywana do potrzeb użytkowników poprzez rozmaite kombinacje.
Pierwsze piętro to siedziba zarządu Fundacji. Znajduje się tutaj prywatna strefa spotkań, a także przestronna, świetnie oświetlona przestrzeń pod oryginalną konstrukcją dachu z nowoprojektowanymi oknami dachowymi.
Jedynym korzystnym rozwiązaniem dla tak zamkniętej przestrzeni, jaką zastali architekci, było stworzenie ?szklanego pudełka? z otwartymi i integrującymi się przestrzeniami tworzącymi płynną całość założenia.

botin2

Więcej drewna
Oryginalne fasady budynku podlegają ochronie konserwatora zabytków, zatem materiały i wykończenia nie mogły zostać zmienione, a jedynie odświeżone – zachowując swą oryginalną formę. W tym przypadku możliwym działaniem było przywrócenie oryginalnych otworów konstrukcji, tych, które zostały wypełnione przez wcześniejszych użytkowników budynku.
Drzwi zewnętrzne oraz ramy okienne zostały wykonane ze stali. Ze względu na niebezpieczeństwo rozprzestrzenienia się pożaru użyto w nich szyby ognioodporne.
Nowe okna dachowe zostały wykonane z aluminium, a dodatkowo zawierają nowatorski wbudowany i regulowany automatycznie system kontroli przed zanieczyszczeniami. Pod oknami dachowymi zamontowano przesuwne i automatyczne rolety tekstylne, które zapewniają ochronę przeciwsłoneczną w czasie, gdy światło słoneczne jest najintensywniejsze.
We wszystkich głównych pomieszczeniach dąb został wykorzystany przy stolarce podłóg i sufitów podwieszanych. Także drzwi, panele ścienne, jak i wykończenie ruchomych przegród zostały oklejone 4-milimetrowym dębem. W każdym przypadku został on poddany obróbce bezbarwnym olejem tak, aby wyeksponować słoje drewna bez zmiany jego odcienia. Próby wydobycia naturalnych walorów z każdego użytego w projekcie materiału okazało się niebywale trafnym rozwiązaniem i przyczyniło się do zachowania przytulnej atmosfery tego niezwykłego miejsca.

Reklamy